În care se schimbă multe şi se trece de Turnul Morţii.
Pentru a le lăsa vreme de odihnă, călugării îi mai ţinuseră încă o zi la schit. Fusese o zi frumoasă, deşi aici pe culme era destul de frig. Doar la amiază soarele biruia, revărsând căldură multă asupra păşunilor şi pădurii.
Mâncaseră bine, se odihniseră, mai fuseseră şi la slujbele din biserica micuţă… Mai că şi‑ar fi dorit să nu mai plece. Dar trebuia!
În zorii zilei următoare porniră iar la drum. Călugării îi învăţaseră să meargă pe creastă până la Turnul Morţii, fortul la care şi ei voiseră să ajungă.
Deşi nu se vedea nici o potecă, nu aveau cum să se rătăcească. Era destul de îngustă creasta, iar celelalte culmi care se desprindeau de ea, coborând într‑o parte sau alta, nu‑i puteau înşela. Pădurea cea Mare se vedea, de‑o parte şi de cealaltă, peste văi şi culmi, străpunsă ici şi acolo de culmi înierbate ori pietroase, ori de câteva stânci semeţe.
Dar cu toată frumuseţea locului şi a Pădurii, şi cu toată uşurinţa drumului, cei trei se simţeau apăsaţi de un fel de umbră. Soarele strălucea vesel, dar între el şi ei era ca un fel de văl, nevăzut dar greu.
– Opriţi‑vă! – spuse Dan.
Ridicat în şa, privea în urmă.
Priviră şi ceilalţi doi: nimic deosebit.
– Unde‑i schitul?
Mitu şi Surdul se priviră cu uimire, dar şi cu spaimă: schitul nu se vedea, deşi abia plecaseră din el.
Fără să vrea, clătinară îngânduraţi din cap, toţi trei odată. Şi, stârniţi de hazul gestului, începură să râdă. Nu mult, căci umbra stăruia asupra lor, dar destul ca ceva să se schimbe în ei. Să‑i facă să iasă din apăsarea care îi înăbuşise până atunci.
– Ştiţi ce, sări Mitu? Asupra noastă este primejdie. A fost şi este, şi cred că va mai tot fi. Dar, ascultaţi‑mă pe mine, vom birui! Vom birui, orice ar fi!
Îşi scoaseră săbiile învioraţi şi, după obiceiul ţinut din copilărie, şi le uniră, pumn lângă pumn, gardă lângă gardă, lamă lângă lamă, în legământul lor secret:
– Vom birui!
Se simţeau dintr‑o dată învioraţi, puternici şi pregătiţi pentru orice ar veni asupra lor. Gata de luptă.
Şi Pădurea simţi schimbarea. Vălul de ameninţare nu dispăru, dar păru a se subţia oarecum. Şi ei simţiră aceasta.
Pentru o vreme drumul fu cel obişnuit. Călăreau adică fără oprire, şi mâncau în şa, grăbindu‑se a ajunge la adăpost înainte de căderea serii. O dată, Surdul îi oprise pentru o clipă, arătându‑le păsările ce izbucneau din copaci, pe o linie paralelă cu a lor.
– Suntem urmăriţi, încuviinţă Mitu.
Şi, nu ştiu de ce, priviră întrebători amândoi spre Dan.
– Nălucile, spuse acesta.
Ceilalţi doi încuviinţară tăcuţi. Bănuiseră şi ei că sunt Nălucile, iar cuvântul lui Dan îl primiseră fără îndoială. Dar, ciudat, nu se mai temeau. Sau, oricum, nu mai era acea teamă puternică, ce te încremeneşte. Dimpotrivă, era un sentiment care îi îndemna la luptă. Aşa cum am spus, ceva se schimbase în ei. Era poate acea schimbare ce apare în oamenii adevăraţi, atunci când înţeleg pentru prima oară că lupta este luptă şi trebuie dusă, atunci când înţeleg pentru prima oară cu adevărat că fuga de realitate nu te scapă de nimic, ci te distruge. Iar realitatea era limpede: erau în Pădurea cea Mare, şi nu doar ca trecători, ci ca purtători ai unor obiecte de valoare, râvnite şi temute totodată. Şi aveau o misiune, care trebuia îndeplinită cu orice preţ.
Călătoriseră mai departe liniştiţi, cu aceeaşi hărnicie ca şi până atunci. Seara, care se lăsa mai târziu aici pe culme, se vedea deja strecurându‑şi întunericul în văile din jur. Calea Nălucilor, dezvăluită de păsările tulburate la trecerea acestora, se apropia cu încetul de culme, urcând odată cu umbra. Deşi soarele se mai vedea încă într‑o parte, câteva stele mai îndrăzneţe deja ieşiseră la vedere. Ascuns la început de steiuri mari de stâncă, Turnul Morţii se ivi deodată în depărtare.
– Să ne grăbim, spuse Mitu.
Şi aplecându‑se pe coamele cailor, porniră în galop.
Niciun sunet nu se auzi dinspre pădure, în afară de zborul şi ţipătul păsărilor. Dar Nălucile ţâşniră din întunericul copacilor, zvâcnind spre culme şi aşezându‑se în urmărirea celor trei. Erau multe, şi tot mai multe. Albastrul întunecat al serii se întindea tot mai puternic pe cer. Turnul Morţii era tot mai aproape. Cei trei goneau fără oprire. Caii aveau gurile pline de spume, dar nu scoteau niciun sunet în afară de gâfâitul obişnuit. Simţeau şi ei greutatea clipei. O împiedicare ar fi fost moartea imediată şi a animalului, şi a omului.
Curând Turnul Morţii se înălţă deasupra, iar pe creneluri se văzură ca nişte umbre în noapte soldaţii.
– S‑a lăsat seara! – scrâşni Mitu înciudat.
Ştiau cu toţii că nimănui nu i se mai deschide în Pădurea cea Mare după căderea întunericului. Cu atât mai mult lor, care în loc să vină pe Drumul Trecătorii, soseau pe această ciudată cale.
La poalele Turnului Morţii se opriră iute, aproape căzând de pe cai şi, scoţându‑şi săbiile, se întoarseră spre Nălucile care se aruncau asupra lor. Un val de săgeţi izbucni din Turn, ca un văl negru, chiar peste Nălucile din faţă. Timp de câteva clipe, cât cădeau săgeţile, Nălucile părură a se lovi de un fel de zid care le dobora cu repeziciune. Apoi căderea săgeţilor se opri, şi cei trei se treziră faţă în faţă cu Nălucile. Acestea erau un fel de umbre negre, înşelătoare, cu sute de văluri, dintre care ieşeau tot felul de vârfuri şi lame de oţel, până atunci ascunse. Păreau a avea nenumărate braţe ce se învârteau în vârtejuri ucigaşe. Unul lângă altul, Dan, Surdul şi Mitu luptau cu cea mai desăvârşită nebunie. Nici nu mai gândeau la luptă sau la viaţă sau la moarte. Se transformaseră în săbiile pe care le roteau cu o viteză de necrezut, sfâşiind văluri şi carne, îndepărtând şi de multe ori chiar rupând lamele de oţel, făcând să ţâşnească valuri de sânge şi uneori şi ţipete. Din vreme în vreme, din Turnul Morţii se revărsa iar peste Năluci potop de săgeţi. Dar numărul Nălucilor părea nesfârşit. Iar şi iar se aruncau la atac, ivindu‑se neîncetat din întunericul adânc al Pădurii. Curând, cei trei trecură de pe cai direct pe mormanele de cadavre înălţate înaintea lor. Şi luptară mai departe, cu aceeaşi nebunie, în faţa unui duşman fără margini.
Deodată se auzi undeva într‑o parte strigătul ascuţit al unei strigi, apoi altul.
– Vin strigile! – strigă Mitu bucuros, aproape fără să‑şi dea seama.
Nălucile se retraseră dintr‑o dată în umbra pădurii, lăsând în urmă dâre de sânge.
Cei trei stăteau spate în spate, pe mormanele de cadavre, încercând să fie pregătiţi pentru orice atac.
Cu tot întunericul, desluşiră umbra măreaţă a unei strigi care se roti asupra lor, şi apoi asupra pădurii în care se retrăseseră Nălucile.
Cei trei, aflaţi sus, la poalele steiurilor, vedeau în jos umbra pădurii, iar sus cerul înstelat, întins nesfârşit în toate părţile.
Şi doar o strigă, una singură se vedea, rotindu‑se asupra ascunzişului duşmanilor lor. Ştiură atunci că nu vor avea alt ajutor de la ea în afară de clipa de răgaz pe care o primiseră deja. Însă nu se clintiră nici măcar o clipă. O singură şoaptă, aceeaşi, ieşi de pe buzele lor, unindu‑i încă o dată:
– Vom birui!
Şi când în cele din urmă Nălucile îşi recâştigară îndrăzneala şi se repeziră asupra lor, fură întâmpinate de strigătul lor de luptă şi de acelaşi vârtej înspăimântător de săbii. Şi de valurile de săgeţi ce cădeau din Turnul Morţii. Bătălia urmă mai departe, la fel de îngrozitoare. Prinşi de luptă, cei trei nu simţiră nici o clipă schimbarea, dar Nălucile da. Cerul începuse a se înălbi spre răsărit. Iar numărul Nălucilor nu mai părea nesfârşit. Deşi săgeţile cădeau mai rar, ajutoare noi nu mai soseau din pădure. Şi la primele raze ale soarelui, Nălucile se topiră iar în pădure.
Striga dispăruse de mult. Nu era încă lumină, doar penumbra zorilor. Cei trei, cu săbiile acoperite de sânge, cu hainele şi mâinile şi chipurile de asemenea roşii de sânge – al cui? al lor? al Nălucilor? – se roteau cu paşi măsuraţi pe muntele de leşuri, pândind încă duşmanul. Şi, deodată, înţeleseră că s‑a sfârşit. Biruiseră!
Erau atât de sus pe mormanul de cadavre, încât ajunseseră la mijlocul înălţimii Turnului Morţii. De aceea nici nu mai putuseră trage săgeţi mulţi din ostaşii de aici. Poarta se deschidea, şi soldaţii ieşiră, privindu‑i pe ei şi urmele bătăliei cu uimire şi spaimă. Caii, aproape striviţi de Turn, nechezau cu şovăială. Cei trei se coborâră şi izbutiră să‑i smulgă dintre leşuri, trăgându‑i spre poartă unde… se prăbuşiră.
Soldaţii le luară săbiile şi le puseră deoparte, temându‑se de ei. Apoi îi ridicară şi pe ei şi îi duseră înăuntru. Spălaţi, arătau a oameni, dar încă nu puteau fi treziţi, nici măcar de cârpele ude care îi curăţau de sângele – şi al lor şi al duşmanilor – care îi acoperea.
*
Era deja a patra zi de când fuseseră aduşi în Turnul Morţii. Dormiseră aproape douăzeci de ore, apoi mâncaseră ceva, şi iar dormiseră, şi tot aşa. Între timp mai venise o caravană dinspre Derala, şi plecase, desigur. Şi din soldaţi plecaseră mulţi. De fapt era o întreagă ceată de arcaşi, trimisă spre a schimba militarii vechi din forturile de pe Drumul Trecătorii ce voiau a se retrage. Sosise, această ceată, chiar în seara în care ajunseseră şi cei trei. De aici ajutorul atât de tare pe care îl primiseră în lupta lor. Cineva, undeva, avea, se pare, grijă de ei.
Între timp aflaseră şi cei din Turnul Morţii că cei trei luptători nu erau făpturi ale Pădurii celei Mari, ci oameni… poate nu chiar ca toţi oamenii, dar oameni. Sau, mai bine spus, eroi. Şi vestea despre Marea bătălie cu Nălucile sau Marea bătălie de la Turnul Morţii se răspândise deja, odată cu arcaşii, dar şi pe alte căi, de‑a lungul Drumului Trecătorii şi chiar dincolo de Pădurea cea Mare.
Desigur, cei trei nu ştiau aceasta. Aflaseră de caravană şi arcaşi, mâncaseră şi dormiseră. Schimbaseră câteva cuvinte cu soldaţii cu înfăţişare dură şi vorbă prietenoasă. Li se spusese că nu trebuie a se grăbi: aveau dezlegare să stea nu doar două zile (după legea Drumului Trecătorii), ci cât aveau trebuinţă.
De aceea, în a patra zi, simţindu‑se mai în putere, după masă îşi luaseră săbiile, spre a le verifica. Erau deja curăţate de sânge, şi fierarul Turnului Morţii încercase oarecum să le ascută (oarecum, căci să ascuţi săbii de Dochia numai uşor nu este). Dar urmele bătăliei se vedeau încă pe ele. Tăişurile aveau mulţime de ştirbituri şi nenumărate zgârieturi se încrucişau pe latul lamelor. Doar sabia lui Dan, cea făcută de el, era mai bine, arătându‑se astfel cunoscătorilor ca mai bună decât vestitele arme de Dochia. Se aşezaseră toţi trei în uşa camerei ce li se dăduse, bucurându‑se de soare şi ascuţindu‑şi şi lustruindu‑şi de zor armele.
Căpitanul veni lângă ei şi intră în vorbă cu o şovăială pe care ei n‑o înţelegeau, fiind încă neobişnuiţi cu respectul acela deosebit arătat de ostaşi eroilor.
– Bună ziua, vitejilor!
– Să trăieşti, căpitane – răspunseră ei într‑un glas, bucurându‑se a‑l vedea din nou.
– Ştiţi, făcu militarul, am aflat despre voi de la Fortul Podului. Ştiu că veniţi din Şindriliţa şi mergeţi spre Derala, dar… nu înţeleg cum de aţi venit pe Culmea Nălucilor.
– Ce culme? – făcu Mitu uimit.
Căpitanul şovăi o clipă
– Culmea Nălucilor. Nu ştiţi că aţi venit pe Culmea Nălucilor?
– Nu! – zise Mitu. Nu ştiam cum îi zice. Am rătăcit drumul, de la Adăpostul Crivei încoace.
– Cum să‑l rătăciţi? – făcu surprins căpitanul.
– Simplu, râse Mitu. Am dat de o răscruce. Un drum urca, altul cobora. Am urcat şi am dat de un schit. Acolo am dormit. Şi călugării ne‑au arătat calea, spre a ajunge la Turnul Morţii, pe culmea aceasta.
Căpitanul îl asculta cu ochii mari.
– Dar voi ştiţi că nu există nici o răscruce?
– Ei, am aflat noi că de fapt nu e răscruce, şi că drumul pe care l‑am văzut era un fel de amăgire.
– Dar ştiţi că din cei plecaţi spre schit nu s‑a mai întors nimeni? Doar dintre călugării schitului mai apare câte unul, rar de tot, la vreun fort, cu cine ştie ce treabă tainică. Dar din cei plecaţi spre schit, nimeni n‑a mai venit înapoi.
– Păi vezi, râse Mitu, noi n‑am plecat spre schit, am plecat spre voi. O fi fost o greşeală la mijloc.
Deşi îi respecta vitejia, căpitanul nu putu să nu clatine din cap mustrător:
– Greşeală? Pădurea nu face astfel de greşeli. De bună seamă, spuse el gânditor, trebuia să ajungeţi şi pe‑acolo. Cine ştie de ce… – spuse, şi‑i privi pe sub sprâncene.
Se vedea limpede că ar fi vrut să‑i întrebe mai multe, dar nu cuteza.
– Păi, sări iar Mitu, se poate ca…
– Mai taci! – zise Surdul scurt. Vorbeşti mereu, şi aiurea pe deasupra.
Se făcu linişte. Roşu la faţă, Mitu se aplecase deasupra sabiei, lustruind‑o de zor.
– Căpitane, întrebă Dan, după ce ieşim din Pădurea Mare, cum ajungem la Ţara Negurilor?
Căpitanul făcu ochii mari:
– La Ţara Negurilor? Păi de ce să ajungeţi acolo?
– Da’ de ce nu? – sări iar Mitu, uitându‑şi ruşinea.
De data asta însă nimeni nu‑i zise nimic.
– De ce? Pentru că este urâtă. Este o ţară doar de munţi aproape sterpi, cu pietre multe şi ierburi ţepoase şi mlaştini multe şi urâte, ca mai toate mlaştinile de munte. Iar negurile care o înfăşoară mai tot timpul sunt şi urâte şi, de multe ori, otrăvitoare. Iar conducătorul ei…
– Voievodul Crişan – sări iar Mitu.
– Voievodul Crişan? A, nu! – spuse căpitanul. El conduce doar cu numele. Adevăratul conducător este necunoscut. Voievodul Crişan era un om bun, un adevărat prinţ de Heg, atunci când a primit a sta pe tronul Marelui Castel din Ţara Negurilor. Însă curând, ca toţi dinaintea lui, s‑a schimbat şi a devenit… rău. Foarte rău. Şi asta pentru că este altcineva, care conduce această ţară.
– Cine? – îşi arătă curiozitatea Mitu.
Căpitanul dădu însă din umeri.
– Se spun multe vorbe, dar de fapt nu ştie nimeni adevărul.
– Dar ce vorbe se spun? – nu se lăsă Mitu.
– Că ar fi vorba de Zâna Negurilor, că ar fi vorba de Vrăjitorul Verde, că ar fi vorba de Prinţesa Enga… multe!
– Cum Prinţesa Enga? – sări Mitu iar. Ştiam că Prinţesa Enga era din Ocland şi a fost ucisă de muuultă vreme, într‑o călătorie făcută în… – şi Mitu şovăi pentru prima oară.
– Într‑o ţară îndepărtată, râse căpitanul. Da, de obicei nu se spune care ţară, dar e chiar Ţara Negurilor. Unii spun că nu a fost ucisă, ci s‑a unit cu forţele întunericului, şi le slujeşte în ascuns. Alţii spun că s‑a unit cu aceste forţe după moarte, întorcându‑se oarecum din moarte, dar nu cu totul, şi de aceea nu se arată. Adevărul nu‑l ştie aproape nimeni.
– Cum aproape nimeni? sări încă o dată Mitu.
– Mă, tu nu ai minte deloc? – îl opri iar Surdul. Nu înţelegi că adevărul e cunoscut de cel care conduce din umbră şi de cei de lângă el?
Căpitanul dădu din cap a încuviinţare.
Însă Dan nu se mulţumi cu asta:
– Şi oare nu este nimeni altul care să cunoască adevărul?
Căpitanul dădu din umeri. Oricum, părea să spună, am vorbit prea mult pentru un ostaş. Se ridică şi plecă.
– Ştiţi ce, zise Mitu, cred că ne‑ar prinde bine şi nouă să ne obişnuim mai mult cu arcul.
Cei doi îl priviră cu mirare:
– Hop şi tu, ca nuca‑n perete! Ce‑ţi veni?
– Aşa, mă gândeam. Poate să ne fie de folos. Noi ne repezim aşa, una‑două, la sabie. Dar uneori arcul e mai de folos ca sabia.
Adevărul e că niciunul nu avea arc. Un arc bun se face greu, şi ei şi le stricaseră de mult pe ale lor, iar cheltuielile de plecare nu lăsaseră loc şi pentru arcuri.
– E bun, întări Dan. La o vânătoare, sau chiar şi ca să trecem peste o apă, şi pentru altele. Dar ai bani de unul?
– Nu. Dar oare Nălucile alea nu aveau nimic de preţ? Şi oare nu ni se cuvenea şi nouă ceva din ale lor?
Surdul şi Dan îl priviră cu uimire. E adevărat, din vremea veche exista legea prăzii de război. Dar, neobişnuiţi cu aşa ceva, uitaseră cu totul de ea.
– Bine, măi Mitule, zise Surdul, dar tu ai vrea să te apuci să buzunăreşti cadavre?
Mitu strâmbă din nas.
– Nu, dar pun pariu că deja au făcut‑o alţii.
– Şi vrei să ne cerem partea? Las‑o baltă! Nu‑i felul nostru acesta.
Mitu clătină din cap nemulţumit.
Dan se ridică în picioare:
– Ştiţi, Mitu mi‑a adus aminte că am uitat ceva.
– Ce?
– Să ne uităm la Năluci.
Tresăriră.
Era adevărat, merita să te uiţi la ele, să vezi cum sunt de fapt.
Porniră spre poartă. În faţă se vedea, mare, Valea Urşilor Negri. În stânga, Culmea Nălucilor, pe care veniseră ei. În dreapta venea dinspre Valea Crivei Drumul Trecătorii, pentru a coborî apoi înspre Valea Urşilor Negri pe un şirag parcă nesfârşit de trepte largi.
– Greu cu caii pe aici, făcu Mitu, privind îngândurat spre nenumăratele stânci care se ridicau deasupra copacilor în Valea Urşilor Negri. Şi la coborâre greu, şi printre urşi greu, dacă ne pun gând rău. Se ştie doar că uşor se sperie calul de urs. Ne putem aştepta la cine ştie ce sărituri sau…
Văzu că vorbea singur. Nu era, de altfel, pentru prima oară. Prietenii săi deja se aflau la locul Marii Bătălii cu Nălucile. Locul era deja curăţat. Nici n‑ai fi zis că doar cu câteva zile în urmă acolo fusese un cumplit măcel. Doar pământul mult mai întunecat acolo decât în restul locului mărturisea multul sânge înghiţit.
– V‑am spus eu, făcu Mitu, că s‑au ocupat alţii de ele? Ar trebui să ne cerem partea!
– Cui, făcu Dan, corbilor sau urşilor sau altor fiare?
Şi‑i arătă cu mâna în vale. Dâre de sânge arătau calea pe care stârvurile rămase pe culme fuseseră prăvălite în prăpastie. Unele chiar atârnau de colţuri de stâncă sau de crengi ale copacilor mai mari. Stoluri de corbi se roteau şi se coborau între ramuri. Mişcările pomilor arătau că fiare uriaşe le cutremurau trunchiurile.
– Doamne fereşte! – făcu Mitu cutremurat pentru o clipă la gândul că ar fi putut fi el acolo.
Ceilalţi doi deja se întorceau spre Turnul Morţii. Îi urmă.
*
Aflară în acea seară, de la câţiva soldaţi mai guralivi, în vreme ce lucrau la facerea de săgeţi, că Nălucile erau un fel de oameni ciudaţi, crescând în vizuini ascunse în pământul anumitor platouri din Pădurea cea Mare. Nimeni nu lua din lucrurile lor niciodată. Din pricini necunoscute, ei ştiau unde se află oricare din lucrurile lor, şi îl urmăreau pe cel care‑l luase cu îndârjire. Chiar şi dincolo de hotarele Pădurii! E drept, nu totdeauna, dar se întâmplase. Şi chiar când nu trecuseră, trimiseseră blesteme grele asupra celor scăpaţi. Mai bine era să nu ai de‑a face cu nimic dintr‑ale lor. De aceea nu se atingea nimeni nici de hainele lor înşelătoare, cu sute de văluri, nici de armele lor ciudate. Şi nici nu ştia nimeni cum de nu vorbesc dar se înţeleg între ei, nici cum de se mişcă fără sunet, ca nişte adevărate năluci.
– Aaa! – zise unul către Mitu. Arcuri vreţi? Păi de ce nu spuneţi? Mai este unul de la Tiberiu, bătrânul ostaş care a plecat acum câteva zile către casă. Mai erau câteva, dar le‑au luat arcaşii care au trecut pe aici.
– Şi pe acesta de ce nu l‑au luat?
– Păi… e prea tare, şi nu l‑a putut întinde nimeni dintre ei.
– Dar sigur voi o să‑l puteţi folosi – hotărî cu încredere altul dintre ostaşi.
Cei trei începuseră a se obişnui cu admiraţia pe care le‑o arătau militarii, dar se simţiră încurcaţi în faţa acestei încrederi.
– Uite‑l, făcu un soldat care ieşise pe uşă aproape neobservat.
Era un arc minunat. Era vechi, se vedea limpede, iar lemnul din care era făcut era necunoscut. Şi era dublu. Era făcut parcă din două arcuri de luptă împletite între ele şi având o singură coardă, dar una foarte puternică.
– Măiculiţă! – strigă Mitu. Doar tu, Surdule, ai putea să‑l întinzi.
Fără să vrea, atras de frumuseţea arcului şi mişcat de cuvintele lui Mitu, Surdul se apropie de arc. Îi mângâie liniile răsucite, şi îi cercetă balansul.
– Perfect echilibrat! – exclamă admirativ Mitu, în locul său.
Surdul luă o săgeată din grămada aflată la picioarele sale şi ieşi pe marginea zidului. Se întoarse către Culmea Nălucilor, puse săgeata în arc, îl încordă şi trase. Săgeata zbură nesfârşit de lung, înfigându‑se în pământ departe, departe de tot.
Cei trei fluierară a uimire, împreună cu unii dintre soldaţi. Alţii, după o clipă de încremenire, începură să strige şi să aplaude. Era mai mult decât de două ori distanţa unui arc obişnuit.
– E ceva deosebit cu arcul ăsta, zise Surdul către prietenii săi, aproape în şoaptă. Nici nu e aşa de greu de încordat precum au zis ei. Şi uite ce departe a tras!
Cei doi râseră. Ştiau bine cât de puternic este Surdul, şi ce deosebire este între ce i se pare acestuia a fi greu şi ce înseamnă greu pentru ceilalţi oameni.
– Auziţi, zise Mitu spre ostaşi, făcându‑le cu ochiul, nici nu e aşa de greu de încordat. De ce aţi vrut să ne speriaţi?
Râseră toţi. Şi arcul, fără alte vorbe, îi rămase lui Surdul, cu tot cu tolba cu săgeţi.
– Dar de ce ai tras către Culmea Nălucilor? – îl întrebă pe Surdul un soldat mai tânăr.
– Simplu, zâmbi acesta. Pe Drumul Trecătorii se putea afla cineva, şi la fel în pădure.
– Păi cine să mai fie la ora asta pe drum? – întrebă nevinovat ostaşul, uitând că şi cei trei tot la o asemenea oră se iviseră.
Toţi începură să râdă.
– Păi fie oameni întârziaţi, aşa, ca noi, fie unele din animalele Pădurii. Şi multe ne sunt prietene. De ce să le fi rănit, fie şi din greşeală?
Toţi îi priviră cu mirare.
– Cum să vă fie fiarele Pădurii prieteni?!?
Şi cei trei fură nevoiţi să povestească despre cele cu strigile, şi despre lupta pe care acestea o dăduseră cu Nălucile pe drumul către Valea Crivei, şi despre ajutorul pe care acea strigă, singură, îl dăduse după puterile ei în noaptea Marii Bătălii de la Turnul Morţii.
Deşi mâinile învăţate ale ostaşilor încercau să lucreze mai departe la săgeţi – spre a le înlocui pe cele pierdute în bătălie – povestea nouă le făcea să se oprească mereu.
Părea de necrezut ca strigile cele aspre şi războinice să fi sărit în ajutorul oamenilor.
Urmară câteva istorisiri despre uriaşele păsări, unele necunoscute celor trei, altele auzite de mai multe ori.
Noaptea, târziu, când Mitu şi Surdul erau deja în pat, Dan se strecură afară şi intră în vorbă iar cu căpitanul. Luna lumina împrejurimile, mult crescută faţă de noaptea în care cei trei luptaseră cu Nălucile.
– Ai cunoştinţe în Derala, căpitane?
– Am, recunoscu acesta. Am chiar şi rude.
– Departe tare?
– Ei, nu chiar. La câteva ore de marginea Marii Păduri, în Ţinutul Băiesei, chiar pe Drumul Trecătorii. La Târgul Vicinului.
Dan zâmbi auzind atâtea amănunte de la un om altfel destul de zgârcit în cuvinte. Era limpede că atinsese sufletul căpitanului într‑un loc sensibil.
– Şi cum ţii legătura cu ele?
– Prin cei care merg dintr‑o parte în alta, voinice, parcă nu ştii cum se face!
Căpitanul privi iute în jur, apoi scoase o pungă mică pe care o vârî cu o mişcare foarte iute în brâul lui Dan. Punga se simţea grea şi tare, şi Dan recunoscu doar după atingere că era vorba de aur.
– Ia, să nu te vadă cineva! E solda mea pe un an! Să o duci, te rog mult, surorii mele care trăieşte acolo. E singura rudă apropiată a mea. Pentru ea muncesc până acum. O cheamă Enga… la fel ca pe prinţesa din Ocland; aşa a vrut mama să‑i zică. O ştie toată lumea, că e sora mea. Stă nu departe de Hanul Urşilor – şi căpitanul râse scurt, parcă înveselit de întâmplarea care unea pe sora sa de locul aspru în care el însuşi trăia3.
Deşi vorbea, ochii căpitanului scrutau zarea şi pădurea, străpungând întunericul în căutarea posibilelor primejdii.
– Bine, zise Dan. Fii sigur că, dacă trăiesc, i‑o voi da.
Dădu să plece, dar căpitanul îl opri.
– Cum să te răsplătesc?
Dan îl privi aspru:
– Crezi că fac asta pentru bani?
– Nu, dar osteneala ta…
– Termină, căpitane! Aici nu‑i vorba doar de osteneală. Oricum trebuie să ies din Pădurea cea Mare. Şi asta este o pricină de viaţă şi moarte. Aşa ceva nu se plăteşte. Dacă aş fi negustor, aş înţelege, poate. Deşi chiar şi atunci, pentru prieteni…
– Ei, îl întrerupse căpitanul. Se vede că nu ştii vorba „frate, frate, da brânza‑i pe bani”!
– O ştiu, dar unde‑i brânza?
Căpitanul fu zăpăcit de întrebarea fără înţeles.
– Vezi? Nu‑i vorba de nici o brânză aici. Aici e vorba de viaţă şi moarte, de prietenie, de ajutor, de alte lucruri.
Şi Dan intră la adăpost, să se culce.
– Măi Dane, şopti Mitu în întuneric, măcar un arc pentru mine puteai şi tu să‑i ceri.
Dan râse încet:
– Măi Mitule, nu te poţi stăpâni să tragi cu urechea nici când pici de somn?
Râse uşor şi Mitu.
– Gândeşte‑te, zise Dan iar, că ne‑a ţinut de două ori mai mult decât primeşte legea. Să‑i mai cer ceva?
– Nu, recunoscu Mitu, e chiar mai mult decât se poate cere.
– Vezi!
Şi se cufundară în somn.
*
A doua zi, chiar la revărsatul zorilor, cei trei ieşiră pe porţile Turnului Morţii, grăbind spre Fortul Urşilor.
În urmă, ostaşii le dădură onorul.
Nici unii, nici alţii n‑ar fi putut spune că înţelegeau noua legendă care se năştea chiar în aceste zile, prin faptele celor trei şi ale celor din jurul lor.
Purtau desagi noi, cu merinde pregătite de ostaşii Turnului. Şi mai era un pachet mare, bine legat, care îi fusese dat pe furiş lui Mitu de unul dintre ostaşi, cu priviri pline de înţeles (din care Mitu, cum era de aşteptat, nu înţelesese nimic).
Deşi ostaşii încercaseră şi aici a se ţine oarecum reci faţă de ei, nu izbutiseră aceasta. Chiar deloc. Prea fuseseră aproape de ei în noaptea luptei cu Nălucile, când mulţi dintre ei, deşi aflaţi la adăpostul zidurilor, crezuseră că pentru a patra oară avea să fie distrus Turnul Morţii. Greutatea bătăliei legase între ei o frăţie de arme pe care n‑o puteau înlătura, deşi era cu putinţă să nu se mai vadă niciodată. Priveau cu părere de rău plecarea celor trei, deşi înţelegeau oarecum că n‑ar fi fost cu putinţă – şi nici bine – ca aceştia să se fi oprit din drumul lor.
Pe cerul albastru fuioare albe alergau cu repeziciune. Se apropia furtuna.