În care primejdia pare a lipsi şi se leagă noi prietenii.
Caii coborau cu greu pe treptele de piatră. Deşi largi pentru oameni, erau totuşi cam mici pentru animalele de povară. Doar Steluţă, mărunţelul căluţ ce‑l purta pe Dan, mergea mai uşor. Drumul părea nesfârşit, ca şi cum ei ar fi plutit undeva între cer şi pădurea din Valea Urşilor Negri. Uşoare fuioare de ceaţă se agăţau în umezeala dimineţii de coroanele copacilor. Văzută de sus, pădurea părea un covor de nori verzi, străpuns de nenumărate vârfuri şi stânci. Frumuseţea peisajului era mult mai mare decât tot ce văzuseră până atunci.
Sus de tot, Turnul Morţii şi stâncile, ascunse de buza prăpastiei, se făcuseră nevăzute, lăsând loc cerului albastru. Părea că de acolo coboară ei, într‑o linişte tulburată doar de copitele cailor pe piatra tare a muntelui.
Nici el neştiind de ce, Mitu se apucă să scotocească pachetul cel mare pe care‑l primise.
– Băii! – ţipă el de sperie caii. Băii, ăştia mi‑au dat un arc!
Într‑adevăr, smuls din cârpele ce‑l înfăşuraseră şi care mai adăposteau acum doar o tolbă cu săgeţi, un minunat arc de tisă lucea în soare.
– Nu e o minunăţie? – întrebă Mitu, privindu‑l încântat, în vreme ce‑şi strunea calul care se clătina pe piatra lunecoasă.
– Ba da, mormăi Surdul, potolindu‑şi şi el calul. E o minunăţie că n‑am ajuns deja în fundul prăpăstiei cu urletele tale.
Dan râse. Deşi Steluţă tresărise la ţipătul lui Mitu, nu făcuse mişcările speriate ale celorlalţi. Încă o dată, fu mulţumit şi de cal, şi de felul în care îl pregătise.
Până jos coborârea se făcu parcă în vis. Mitu îşi tot cerceta arcul – tolba o pusese deja la şa – mormăind întruna tot felul de lucruri. Surdul şi Dan mergeau în tăcere, nebăgându‑l în seamă.
Norii de frunze crescură tot mai mult. Se vedeau limpede şi crengile, şi multe, multe păsări se auzeau acum ciripind în frunziş. Rotindu‑şi privirea peste întinderea pădurii,văzură cu mulţumire că nicăieri zburătoarele nu se înalţă speriate. Deci nici o fiară nu se preumbla în umbra deasă a copacilor.
Drumul Trecătorii se ivi deodată limpede, la marginea ultimei trepte de piatră. Iarba care‑l mărginea până în umbra copacilor era de un verde minunat, de strălucirea smaraldului. Ferigile şi florile ce se iveau pe alocuri transformau pădurea într‑un tablou de basm.
– Câtă frumuseţe! – spuse pătruns Mitu, şi de această dată cei doi prieteni ai săi încuviinţară fără şovăire.
Era, într‑adevăr, foarte frumos.
După câteva minute însă, Dan opri calul şi se întoarse spre ei.
– Simţiţi că vine furtuna?
Cei doi încuviinţară fără vorbe. Soarele ardea foarte tare, iar norii alergau fuioare, adunându‑se din ce în ce mai mulţi într‑o pătură tot mai deasă.
– Să ne grăbim, spuse Dan.
Şi – pentru a câta oară de la intrarea în Pădurea cea Mare? – porniră iar la galop. Ştiau că furtuna înseamnă mare primejdie, nu doar din pricina trăsnetelor – şi poate şi a grindinii – ci şi pentru că i‑ar fi putut împiedica să ajungă la vreme la Fortul Urşilor. Din fericire mai era până la începerea ploii, iar drumul era larg şi îngăduia cu uşurinţă galopul. Aşa că fugiră, şi fugiră, şi fugiră…
*
Se întunecase deja. Nu a seară, ci a furtună. Dar mai era ceva vreme până la stârnirea vijeliei. Rafale de vânt şuierau însă câteodată pe deasupra, clătinând crengile copacilor, vestitori ai puterii ce stătea să se năpustească peste ei.
Aflat în frunte, Surdul zări un fel de mică umbră ce se mişca pe Drumul Trecătorii, parcă spre aceeaşi ţintă ca şi ei, dar mult mai încet.
– E ceva în faţă, rosti el din goana calului către prietenii săi.
– Ce?
– Nu văd bine… – şi Surdul şovăi. Parcă ar fi un… pitic!
Uimirea lui o împărtăşiră îndată şi ceilalţi doi. Un pitic aici? Doar departe, către Marea Trecătoare, începeau ţinuturile în care se găseau piticii.
Cândva, spuneau legendele, ei se găseau peste tot în Pădurea cea Mare, dar răutatea Nălucilor şi a altor asemenea făpturi îi siliseră a se retrage către Munţii cei Mari şi Culmile Îngheţate. Purtarea lor faţă de oameni era schimbătoare, după cum era şi firea lor. Ce‑i drept, şi oamenii se purtau diferit faţă de pitici, după cum le era felul.
Se spunea, de asemenea, că uneori mai călătoresc şi piticii pe Drumul Trecătorii, cu cine ştie ce treburi ascunse. Şi se vede că era adevărat.
– Hei! – strigă Mitu. Mergi spre Fortul Ursului?
Piticul, care se vedea tot mai limpede, întoarse în fugă capul spre ei şi se opri.
– Da, zise el. Mă luaţi cu voi?
– Vino, strigă iar Mitu.
Aproape îl ajunseseră, şi Mitu se aplecă spre a‑l ridica de jos. Dar piticul, cu toate că hainele verzi pe care le purta erau prea largi pentru el, sări cu un salt nemaipomenit drept pe şa, chiar în spatele lui Mitu. Săritura fu atât de precisă şi frumoasă, că nici Dan, nici Surdul nu‑şi putură stăpâni un strigăt de laudă. După cum nu‑şi putură stăpâni nici râsul la vederea feţei uimite a lui Mitu care, în plin galop, se tot întorcea să se convingă că piticul ajunsese totuşi chiar în spatele lui.
Curând primele picături de ploaie începură să cadă peste frunzele copacilor, grele şi reci. Întunericul semăna deja cu cel al serii. Brusc, Drumul Trecătorii se opri, şi cei trei abia izbutiră a‑şi înfrâna caii. Fortul Urşilor, din piatră vineţie, se înălţa măreţ înaintea lor. În jur un fel de luminiş mare, care nu îngăduia vreunui duşman a se apropia nevăzut.
Poarta grilaj era întredeschisă, şi trei arcaşi stăteau în spatele ei cu arcurile în mâini.
– Putem intra? – întrebă Surdul.
– Aveţi semn? – li se răspunse.
Pentru a doua oară scoaseră păpuşica de lut dată de judele din Câmpeni. Fu cercetată scurt şi li se dădu drumul înăuntru.
Fortul Urşilor se arătă a fi mai larg decât Fortul Podului Strigii. Era aproape o cetate, cu mai mulţi ostaşi şi cu multe turnuri.
La început fură priviţi cu încruntare, mai ales din pricina piticului – făptură a Pădurii celei Mari, greu de primit cu uşurinţă într‑un fort. Curând însă, câţiva dintre arcaşii noi îi recunoscură. Şi vestea că eroii Marii Bătălii cu Nălucile ajunseseră în Fortul Urşilor se răspândi îndată. Se ştia şi că Surdul era fiul altui erou, căzut în luptă cu veşnicii duşmani ai fortului, urşii negri, şi fu imediat înconjurat cu mai mult respect decât prietenii săi. Neobişnuit cu asemenea purtări, Surdul se tot încurca – spre hazul prietenilor – în faţa neobişnuitei primiri.
Mitu şi Dan, împreună cu noul său însoţitor, se urcară pe scările unui turn până la camera ce le era rezervată.
– Aici, le spuse ostaşul care‑i adusese, veţi şi lupta dacă bate toaca, aruncând săgeţi asupra urşilor negri. A! – făcu el privindu‑l pe Dan cu surprindere. Nu ai arc?
Acesta dădu din umeri, arătând spre sabie.
– Cu ea lupt de obicei.
– Cred! – zise ostaşul. Dar vezi, aici nu ajunge sabia. Chiar şi o sabie de Dochia mânuită cu vitejie nu poate de obicei să taie braţul puternic al unui urs negru. Rămâne înfiptă acolo, şi te vei afla dezarmat în faţa lui. Săgeţile sunt mai bune, mai ales că până să ajungă la tine apuci să tragi mai multe. Lasă că‑ţi aduc eu un arc din magazie, mai adăugă el, şi plecă.
După ce îşi aranjară lucrurile şi priviră pe ambrazură la pădurea potopită de furtună şi noapte, Mitu şi Dan se întoarseră spre piticul care îşi pregătise şi el un culcuş într‑un colţ. Hainele lui verzi păreau să nu fi fost udate mai deloc de ploaia ce începuse a cădea zdravăn. Doar nasul roşu strălucea de picături.
– Hei, spuse Mitu, cum te cheamă?
Piticul strâmbă din nas, ca şi când i s‑ar fi propus să mănânce ceva foarte amar.
Dan şi Mitu râseră.
– Hai, că nu ţi‑o fi ruşine cu numele tău!
Piticul îi privi mânios:
– Dar ce treabă aveţi voi cu numele meu?
– Avem una foarte importantă: vrem să‑l folosim, râse iar Mitu. Doar trebuie să‑ţi spunem cumva.
– Sau, zise Dan, te mulţumeşti cu o poreclă, ceva, cam ca Domnia Ta, Măria Ta, Strălucirea Ta sau ceva asemănător…
Piticul îi privi cu dispreţ, fără a lua parte la voioşia lor:
– Dacă vreţi neapărat să ştiţi cine sunt, o faceţi pe pielea voastră. Aflaţi că numele meu este bine să rămână o taină, pentru a nu aduce primejdii asupra voastră.
– Şi asupra ta, bănuiesc, îl completă Mitu.
Piticul îşi drese glasul.
– Desigur, dar eu mă descurc. Nu ştiu însă dacă vă puteţi descurca voi.
Şi se aşeză cu un gest regal pe o buturugă ce ţinea loc de scaun, pe care aşternuse o pătură verde ca şi hainele sale.
Dan dădu din umeri:
– Cum vrei, dar dacă se întâmplă să avem acelaşi drum…
– Mă îndoiesc! – mormăi piticul.
– … va fi neplăcut dacă nu ne cunoaştem numele.
Dan se retrase în colţul său, şi se aşeză la o măsuţă şchioapă, punând pe dânsa opaiţul care lumina încăperea. Scoase din desagă una din cărţile sale şi începu a citi din ea. Pentru o clipă Mitu se uită peste umăr, ca să vadă ce citeşte, dar renunţă îndată: era în elină.
Ca urmare, Mitu se puse pe lustruit sabia de Dochia şi verificat arcul primit de la ostaşii din Turnul Morţii. Dar trăgea cu coada ochiului la pitic şi până la urmă nu se putu stăpâni:
– Bine, dacă ţi‑e ruşine să ne spui cum te cheamă – de fapt Mitu nu credea asta, dar spunea aşa ca să‑l stârnească – măcar spune cât de departe mergi.
Piticul înclină capul într‑o parte:
– Mulţumesc de ajutor. Poate aş fi ajuns puţin mai târziu dacă nu erai tu cu calul tău.
– Poate?! – se miră Mitu. Poate nici n‑ai fi ajuns până la căderea serii. Şi rămâneai afară, la cheremul urşilor negri.
Piticul râse cu dispreţ.
– La cheremul lor? Poate ei la cheremul meu.
Se văzu însă imediat că îi pare rău de ceea ce spusese.
– Oricum însă, fii sigur că aş fi ajuns la timp.
Mitu râse:
– Poate că ai fi ajuns la timp, dar cum te‑ai fi descurcat cu urşii negri?
Dan îşi ridică ochii de pe carte:
– Mitule, de ce superi omul? Dacă nu vrea să spună anumite lucruri, nu le spune şi gata! Încrederea se câştigă, nu se dă în dar.
Mitu dădu ochii peste cap:
– Offf! Trebuia să sari tu, apărătorul văduvelor şi ajutătorul orfanilor, sprijinul săracilor şi al celor fără apărare. Dar, chiar nu era nevoie! Pun pariu că ştie să se apere foarte bine şi fără tine. Nu a făcut‑o însă pentru că mă place şi ar dori de fapt să vorbească acum cu mine. Numai nu te mai băga!
Piticul începu să râdă în hohote:
– Ce încrezut eşti, „Mitule”! I‑auzi! Eram gata să mă spovedesc, şi prietenul tău m‑a oprit.
– E… nici chiar aşa, dar…
Vorba i se opri însă, căci uşa se deschisese brusc. Intră ostaşul, ud bine şi stânjenit.
– Îmi pare rău, zise el către Dan, dar e neaşteptat de multă lume la fort şi chiar nu mai am niciun arc. Am căutat în toate magaziile şi nu l‑am găsit decât pe cel vechi, aşa‑zisul Arc de piatră, dar care nu are coardă şi nici nu poate fi încordat, pentru că e de piatră.
Îl scoase de după uşă, arătându‑l.
– Vedeţi?
Într‑adevăr, era un arc din piatră albă ca marmura, gros şi sculptat în chipul unor crengi împletite. De frumos era frumos, dar cum să îndoi un arc din piatră?
Dan se ridică, apropiindu‑se de ostaş.
– Dar de unde a ajuns acesta în magazia voastră?
– Îl cunoşti? – se miră ostaşul.
– Desigur, zâmbi Dan. Mi‑l dai?
– Cu plăcere! – se bucură ostaşul. Oricum, altul nu am. Dar cum o să‑l foloseşti?
– Poate găsesc eu o cale, spuse Dan. Mulţumesc mult pentru el. Dar nu mi‑ai spus, cum a ajuns aici?
Soldatul dădu din umeri:
– Nimeni nu ştie. De multă vreme ne încurcă pe aici. O să‑l întreb pe comandant şi, dacă nu are nimic împotrivă, cred că îţi poate rămâne.
Abia se închise uşa, şi piticul scrâşni batjocoritor din dinţi:
– Proşti, proşti, proşti! Nici nu înţeleg de ce îi lasă în viaţă Pădurea cea Mare la cât sunt de proşti.
De data asta Mitu se supără, auzind cum sunt jigniţi cei care‑i primiseră atât de frumos:
– Auzi, datorită proştilor ăştia ai şi tu un adăpost acum. De ce le vorbeşti urât?
– Hm! – făcu piticul. O fi şi ăsta un motiv să îi lase Pădurea să trăiască. Să avem unde trage peste noapte. Sau, mai bine zis, să aveţi, că eu oricum aveam.
Mitu simţi că se sufocă de indignare în faţa trufiei pe care piticul o arăta pe faţă.
Dar chiar atunci uşa se deschise din nou şi intră chiar căpitanul:
– Am înţeles, călătorule, că vrei Arcul de piatră.
– Desigur, zise Dan, dacă primiţi aceasta.
Căpitanul zâmbi:
– Desigur, chiar sunt mulţumit să‑l dau. Va fi mai bine pentru Fortul Urşilor şi va intra şi el pe mâini bune, după atâta vreme în care a stat degeaba. Chiar îţi mulţumesc!
– Mulţumirea este, desigur, de partea mea!
Căpitanul se retrase fără alte vorbe. Doar ostaşul se mai arătă o clipă de pe scară, întinzându‑i lui Dan cu bucurie şi mirare o tolbă cu săgeţi. Dan îi mulţumi şi lui, apoi închise liniştit uşa, privind amuzat spre pitic.
– Se pare că nu toţi sunt aşa de proşti cum îi credeai.
Acesta se foi, stânjenit pentru o clipă, apoi vorbi la fel de mândru:
– Se poate să mai fie şi rarităţi. Oricum, ştii vorba aia: cu o floare nu se face primăvară.
Mitu simţi că nu mai poate răbda:
– Băi, Dane! Îmi spui şi mie ce se întâmplă? Ce‑i toată păsăreasca asta?
Dan zâmbi.
– Mitule, ia uită‑te bine la arc? Nu‑ţi aduce aminte de nimic?
Acesta rămase pe gânduri, amintindu‑şi una după alta de nenumăratele poveşti ale Pădurii celei Mari. Apoi se schimbă la faţă:
– Arcul de Fildeş? Este Arcul de Fildeş?
– Sigur, râse piticul. Auzi la ăla, „arcul de piatră”. Şi mai zici că sunt rău cu ei.
Ochii lui Mitu străluciră:
– E nemaipomenit! Arcul de Fildeş! Dar, se încruntă din nou, dacă povestea este adevărată, nu poate fi înstrunat decât cu strune din coamă de inorog.
– Aşa e, spuse iar piticul. Doar acelea pot vibra odată cu acest fildeş. Şi de aceea doar ele îl pot încorda.
Mitu dădu din umeri.
– Şi unde găseşti tu, Dane, coamă de inorog?
Acesta se aşezase iar la masă, la citit, şi răspunse dintre foile cărţii:
– Om vedea noi. Ai vreo grabă?
– Sigur, zise Mitu, mai mult în glumă. Dacă ne atacă urşii negri noaptea asta, ce ne facem dacă nu ne ajuţi şi tu cu Arcul de Fildeş?
Dan se mulţumi să zâmbească, văzându‑şi de citit.
Mitu, lăsat fără răspuns, continuă să vorbească multă vreme de unul singur. Aşa‑l găsi Surdul când se întoarse într‑un târziu, cam ameţit de vinul băut cu ostaşii (deşi de obicei nu prea era voie a se bea vin în aceste locuri).
Se culcară apoi, Mitu supărat, Surdul vesel. Piticul, în colţul lui, privea pe sub sprâncene. Dan, la masă, citi până se termină seul din opaiţ. Când rămase în întuneric, închise cartea, o puse în desagă, şi rosti încet către pitic:
– Poţi dormi liniştit, prinţe, nimeni nu te va tulbura. Noapte bună!
Întunericul nu lăsă să se vadă faţa piticului, dar acesta îşi oprise pentru o clipă respiraţia din pricina surprinderii.
*
Dimineaţa îi întâmpină tot cu ploaie. Deşi furtuna se domolise, o perdea de picături continua să răpăie pe frunze şi pământ. Nu era, desigur, o zi de călătorie.
Cu toate acestea, Dan poruncise îndată scularea şi pregătirea de drum. Deşi lucra la fel de liniştit ca totdeauna, prietenii simţiră că ceva îl frământa.
– E vremea să plecăm – le răspundea el, în loc de orice altă lămurire.
Îşi luară repede rămas bun de la ostaşi şi plecară.
Piticul se pregătise şi el, foarte mulţumit de graba lui Dan, şi se suise iar pe calul lui Mitu, fără nicio invitaţie.
Mitu nu ştia cum să se simtă: mândru că îl găzduieşte iar şi se bucură de încrederea lui sau supărat că nu‑i spusese numele şi se suise pe cal fără a fi poftit?
Pentru a se apăra de ploaia ce cădea neîncetat cei trei aveau pelerine de Târgul Morii, cu păr de cal, foarte bune. Piticul avea pelerina lui – tot verde, ca şi hainele – şi părea chiar mai bună decât pelerinele lor. Picurii de apă alunecau pe ea ca şi cum ar fi fost unsă cu grăsime de gâscă. Totuşi nu era plăcut să mergi printr‑o asemenea umezeală, iar caii se poticneau des pe pământul mocirlos şi pe alocuri pietros.
Cu toate că era o vreme aşa de posomorâtă, Mitu nu se putea opri din vorbă. Trăncănea întruna, despre tot felul de năzbâtii care‑i treceau prin cap. Se pare că nu‑i păsa că nu‑l ascultă nimeni, nici măcar însoţitorul său. Această purtare a lui îi făcuse pe destui în sat să‑l creadă un papă‑lapte vorbăreţ şi prost. Mai apoi înţeleseseră că, oricât de fără minte şi slab ar fi părut, Mitu ascundea în sine şi o altă faţă, de care era bine să te fereşti cu grijă. Pentru prietenii săi aceste lucruri erau bine cunoscute. Dar ceea ce era uimitor era faptul că piticul, altfel cam arţăgos, îl răbda cu atâta înţelegere.
Poate şi din pricina tristeţii ploii, Dan se gândea la Nălucile ucise cu câteva zile înainte. Dacă în primele nopţi oboseala îl făcuse să doarmă neîntors, în ultimele două tot visase bătălia, cu valuri de sânge şi mormane de cadavre. Se simţea vinovat într‑un fel de nenumăratele victime ale marii bătălii. Deodată tresări. Mitu vorbea tot despre asta!
– Până la urmă, şi amărâtele alea de Năluci, aveau şi ele copilărie, culcuş, poate şi părinţi… Păcat de ele că s‑au năpustit aşa asupra noastră. Parcă noi am fi vrut să le ucidem… Sau parcă am dorit noi să ne luptăm cu ele! De ce oare nu şi‑or fi văzut de ale lor.
– Ba chiar de ale lor şi‑au văzut, numai că nu le‑a mers treaba. Cel puţin de această dată…
Spre surprinderea tuturor, grăise chiar piticul.
– Cum aşa? – interveni Dan.
– Hm! – făcu piticul plin de importanţă. Se vede că nu ştiţi de fapt nimic despre Năluci!
Despre Năluci nu ştia niciun om nimic, în afara faptului că făceau răutăţi nenumărate şi teribile, dar ce rost ar fi avut să‑i spui asta?
– Nu ştim, recunoscu smerit Dan.
– În vremuri vechi, atunci când Pădurea cea Mare, cu toată întinderea şi sălbăticia ei era foarte departe de ceea ce este astăzi, într‑un ţinut îndepărtat din Derala, în apropiere de Ocland, exista o ţară. Hmmm! Nu mai ştiu prea bine cum se numea… Oricum, a dispărut de mult…
Ceva din vocea piticului îi făcea să creadă că nu e chiar aşa. Poate că nu voia să le spună cum se numeşte ţara aceea, cine ştie…
– Aşa! În acea ţară era la conducere de multă vreme o familie de nobili războinici de o mare răutate. Nu doar că erau mereu în război cu toate ţinuturile din jur, dar se războiau chiar şi cu oamenii lor. Ţăranii s‑au răsculat de multe ori, dar erau înfrânţi şi ucişi în chinuri cumplite, chiar în faţa copiilor lor. De multe ori chiar şi femeile păţeau la fel, chiar dacă nu participaseră la răscoală. Iar chinurile, chinurile erau atât de urâte, cum nici nu se poate povesti.
Piticul tăcu pentru o clipă, cu glasul tulburat, ca şi cum el însuşi ar fi fost martor la acele întâmplări cumplite.
– Ei, după mai multă vreme, unii dintre cei care îşi văzuseră părinţii ucişi în chinuri, şi care îşi văzuseră şi fraţi sau prieteni de asemenea ucişi în chinuri înaintea copiilor lor, s‑au hotărât să scape pentru totdeauna de această viaţă. Dar nu ştiau cum. Şi, după multă sfătuire, într‑o noapte adâncă, furtunoasă ca cea de aseară, un omuleţ negru a poposit între ei. Nimeni nu ştia cum îi găsise, ori cum intrase în bordeiul bine ascuns în care se adunaseră ei. Vorbirea lui era furioasă şi plină de ură faţă de cei care conduceau acea ţară. De aceea, a fost lăsat în viaţă, ba chiar a fost ascultat. Poate că hainele sale negre, ochii roşii şi scânteietori ar fi speriat nişte oameni obişnuiţi. Dar oamenii aceştia văzuseră asemenea lucruri, încât nu mai aveau decât ura, o ură fără margini. Această ură nu aveau cum s‑o descarce, decât în răscoale şi în lupte cu vecinii lor. Dar piticul negru le‑a propus o altă cale. „Da, zise el, Pădurea cea Mare este plină de fiare şi de primejdii. Dar niciuna nu este atât de mare ca cele care vă pândesc aici. Mai bine să mergeţi acolo, şi crescându‑vă copiii în libertate să pregătiţi totodată răzbunarea asupra veşnicilor voştri duşmani.”
Piticul oftă adânc.
– Vedeţi, pentru oamenii aceia plini de ură ideea a părut a fi minunată. S‑au pregătit, şi‑au luat tot ce puteau, şi au fugit către Pădurea cea Mare. Nu a fost uşor. Trebuia să îşi taie cale prin mijlocul ţărilor ce îi despărţeau de Pădurea cea Mare, să îşi găsească hrană, şi în acelaşi timp să se mişte destul de repede pentru a scăpa de nobilii care veneau din urmă pentru a‑i distruge. Vă daţi seama ce a însemnat asta pentru ceilalţi locuitori din Derala? O dâră de fum şi sânge însemna trecerea fugarilor, care jefuiau mai sălbatic decât lupii tot ce întâlneau: aşa fuseseră învăţaţi. În urmă, veneau cei care‑i învăţaseră cu ura, la fel de groaznici. Şi unii, şi ceilalţi, se mişcau atât de repede, încât vecinii nu au izbutit a aduna vreo armată care să‑i poată înfrunta. Dar vestea mergea mai repede decât ei, şi ţinuturile dinspre Pădurea cea Mare s‑au pregătit din vreme.
Piticul făcu o pauză, spre disperarea lui Mitu, care asculta cu sufletul la gură. Şi Surdul şi Dan simţeau nerăbdare, dar vedeau – ceea ce Mitu nu putea vedea – că pe faţa piticului curgeau, pe lângă picăturile de ploaie, parcă nişte lacrimi. Şi în ochi îi licăreau – se vedea limpede aceasta – amintiri dureroase.
– Ţinuturile au adunat tot ce‑au putut pentru a se apăra şi de disperaţii fugari, şi de întunecaţii cavaleri ce veneau din urmă. Chiar şi dintre ai noştri s‑au alăturat spre apărarea acelor ţări. Şi astfel, atunci când într‑o seară fugarii au urcat pe unul din dealurile Deralei, numit Muntele Sur, au văzut venind din urmă, departe, la marginea zării, umbra armatelor negrilor nobili, iar în faţă, rânduite după cum se cuvenea, taberele apărătorilor ţinuturilor dinspre Pădurea cea Mare. Adică, au văzut moartea, şi de‑o parte, şi de cealaltă, şi pentru ei, şi pentru femeile lor, şi pentru copiii pe care‑i aduseseră.
Fără să vrea, Mitu oftă, şi piticul oftă şi el. Deşi mergeau în trapul săltat al cailor, cei trei se simţeau parcă în alte vremuri, mult mai îndepărtate.
– Vedeţi, atunci a venit din nou piticul cel negru, pe care din acea noapte nu‑l mai văzuseră. Era furios, şi rostea blesteme şi ocări nenumărate asupra duşmanilor fugarilor. Apoi le‑a făcut o propunere cumplită: să se unească pentru totdeauna, ei, copiii lor, şi urmaşii lor în vecii vecilor, cu forţele cele întunecate. Şi astfel vor scăpa. Dacă ar mai fi avut un pic de raţiune, desigur nu ar fi primit. Oare nu chiar forţele întunericului îi chinuiau de atâtea generaţii?
Dar oamenii aceştia înnebuniţi de ură şi neputinţă nu mai gândeau.
Piticul tăcu iar.
– Şi au primit! – spuse Mitu în şoaptă.
Ploaia cădea răpăind pe frunze şi drum.
– Au primit, mărturisi cu durere piticul. Au primit, şi s‑au lepădat acolo de lumină, primind întunericul pentru ei, pentru copii lor, pentru urmaşii lor. Şi urmau a se feri de lumină toată viaţa, a trăi doar în umbră şi întuneric şi a aduce asupra tuturor durere şi întuneric. Piticul cel negru i‑a învăţat atunci a se îmbrăca astfel încât să se piardă în noapte, acoperiţi de neguri şi cenuşă. A chemat asupra lor umbra, şi umbra i‑a învăluit. Şi au trecut astfel printre taberele celor care îi aşteptau, şi apoi mai departe, până la Pădurea cea Mare. Ei sunt Nălucile, şi de atunci îşi tot cresc copiii în ură şi întuneric. Locuiesc în vizuini săpate în pământ, în văile umede dintre munţi. Trăiesc din vânătoare, pescuit şi jaf. Dacă puterile întunericului le cheamă, atacă fără nici o milă oriunde pot ajunge. Acolo unde îşi au ei sălaşul nu găseşti prea multe vieţuitoare: viespi şi tăuni, vipere, năpârci şi alţi şerpi veninoşi, nori de ţânţari şi altele asemenea. Sunt o adevărată plagă pentru Pădurea cea Mare. Golesc de viaţă pământuri întinse şi apoi se mută mai departe. Din fericire, mor multe Năluci în lupte, căci Pădurea e puternică. Mor şi dintre copiii lor mulţi, căci nu ştiu să le poarte de grijă. Ba, de multe ori, chiar copiii se ucid între ei, însetaţi de mici de sânge şi de ură.
– Îngrozitor! – nu se putu stăpâni Mitu. Ştiam multe lucruri rele despre ele, dar acestea sunt şi mai şi. E îngrozitor.
Piticul dădu din umeri şi se cufundă iar în tăcere.
Lui Mitu îi păru rău că vorbise. Şi, cu toate că acum ştia mai multe despre răutatea Nălucilor, îi părea rău şi pentru ele, şi pentru viaţa blestemată pe care o duceau şi ele şi copiii lor.
Deodată, în umbra pădurii, se văzu pentru o clipă o umbră neagră.
– Un urs negru! – spuse Mitu.
Într‑o clipă şi el şi Surdul îşi smulseră arcurile şi le înstrunară4, apoi scoaseră şi săgeţile.
Nici piticul şi nici Dan nu părură însă mişcaţi de ameninţarea din umbră.
– Staţi liniştiţi, le spuse Dan, nu‑i nicio primejdie.
– Te‑ai bolunzit la cap? – zise Mitu, pe jumătate în glumă, pe jumătate îngrijorat de prezenţa ursului negru. Tu ştii ce răi sunt?
– V‑am spus să staţi liniştiţi, repetă Dan, ca unor copii. Lăsaţi arcurile la locul lor. Ursul acela nu e o ameninţare pentru noi. Poate pentru duşmanii noştri.
– Cum aşa?! – făcură uimiţi şi Mitu şi Surdul.
Dan dădu din umeri, fără a răspunde.
Deodată Surdul îşi aţinti privirile în faţă, unde piticul se ţinea în şa, în spatele lui Mitu.
– Măi, spuse el, piticul cu haine verzi… nu cumva… Nu se poate! – îşi zise tot el.
Mitu îl privi peste umăr:
– Ce tot te bâlbâi acolo?
Surdul dădu şi el din umeri, ca şi Dan.
Mitu încercă să privească în spate, la pitic, dar nu izbuti.
– Băi… „prietenilor”! – strigă supărat. Ia spuneţi‑mi şi mie care‑i treaba, că mă apucă toate cele! Ce faceţi atâta pe deştepţii? Despre ce‑i vorba?
Nimeni nu‑i răspunse nimic.
Mitu dădu să pornească o revărsare nimicitoare de jigniri, dar se opri deodată, cu un icnet neaşteptat. Înţelesese!
Şi începu să râdă – de sine însuşi, dar şi de hazul întâmplării – de răsuna pădurea.
În marginea pădurii se văzură mai multe umbre ale urşilor negri. De această dată însă Mitu nu se mai îngrijoră deloc. Dimpotrivă, le făcu cu mâna, râzând vesel şi strigând:
– Staţi liniştiţi, prinţul este bine!
Dan şi Surdul râseră uşor de purtarea copilărească a lui Mitu.
– Aha, zise piticul, în sfârşit ţi‑ai dat şi tu seama cine sunt.
– Păi da, zise Mitu. Cine putea să fie pitic îmbrăcat doar în verde, aşa iute în mişcări, arţăgos la purtare şi ascultat de urşii negri, decât Prinţul Roland!
– Hmmm! – făcu încurcat piticul, neştiind cum să ia vorbele lui Mitu. Dar cam greu ţi‑ai dat seama…
Mitu râse liniştit.
– Pun prinsoare că Dan a înţeles primul cine eşti, că doar tot timpul are în cap doar poveştile Pădurii. Eu, mai matur, nu stau cu mintea la asemenea lucruri!
Pretenţia de maturitate a lui Mitu făcu să râdă pe toată lumea, chiar şi pe Prinţul Roland.
Dan vorbi şi el:
– De vreme ce acum ne cunoaştem, îndrăznesc a mă întreba dacă întâlnirea noastră a fost chiar întâmplătoare.
Piticul şovăi o clipă, apoi recunoscu:
– Nu chiar. Drept să vă spun, am fost rugat să vă ies în cale.
– De cine?! – făcu uimit Mitu.
– Hm! De stareţul schitului, desigur. Cine altul credeţi că vă mai poartă de grijă pe aici?
– Şi de ce era îngrijorat părintele? – se băgă şi Surdul.
– Păi, se temea de urşii mei. Că, drept să vă spun, v‑ar cam fi ucis.
– De ce să ne ucidă?
– Cum de ce? Ca să vă ia fluierele celor nouă blesteme. Credeţi că este cineva în Pădurea cea Mare, în afară de oamenii care, ca de obicei, află ultimii toate, care să nu ştie că le aveţi?
– Şi ce să facă urşii negri cu ele?
– Cum ce să facă? Să le apere de Năluci şi de ceilalţi care voiesc a le lua.
Mitu interveni cu mândrie, deşi puţin enervat că nu‑l putea privi în faţă pe pitic.
– Prinţe, dar credeţi oare că e aşa uşor să le ia cineva de la noi? Cred că am dovedit cu prisosinţă că…
– Că ce? Ce crezi că ai dovedit? Ai dat o luptă cu Nălucile şi te crezi cineva? Chiar nu înţelegi nimic? Noi ne luptăm cu Nălucile mereu. Lupte ca cea pe care aţi dat‑o voi şi care deja a intrat în legendele oamenilor sunt pentru noi ceva obişnuit. Şi chiar şi în această luptă, n‑aţi fi biruit fără sprijinul schitului.
– Cum aşa?! – făcură uimiţi toţi trei.
– Păi cum! Voi credeţi că nu se ştia de ce aţi fost îndrumaţi către schit? Dacă Drumul Trecătorii v‑ar fi dus drept la Turnul Morţii aţi fi fost deja nimiciţi şi voi, şi turnul, şi toţi ostaşii de acolo. Cât v‑aţi odihnit la schit, şi cât aţi mers pe cale spre Turn, călugării s‑au rugat pentru voi fără oprire. Fără puterea pe care aţi primit‑o astfel, n‑aţi fi răzbit voi Nălucile nici pe un sfert să fi fost numărul lor.
Cei trei îl ascultau uimiţi, neştiind ce să creadă.
– Sunt sigur că nu vă vine să credeţi, că aşa sunt oamenii, îngâmfaţi şi plini de ei. Dar să ştiţi, dacă pentru oameni această luptă cu Nălucile v‑a făcut eroi, pentru noi abia dacă începeţi să fiţi demni de atenţie. Păi la noi şi copiii iau parte la aceste lupte!
– Şi eşti sigur, nu se putu stăpâni Mitu, că n‑am fi făcut faţă urşilor negri?
Dan se supără:
– De ce vorbeşti astfel, Mitule? De asta e vorba?
Sări şi Surdul:
– Poate făceam faţă, poate nu. Dar nu‑i mai bine să trecem cu pace?
Mitu se apără cu îndârjire:
– Auziţi, ce săriţi aşa pe mine? Eu nu spun că nu e bine cu pace. Dar nu înţeleg nici de ce credea că nu le facem faţă, nici de ce, până la urmă, să ne atace. Ce le trebuie lor fluierele?
Piticul oftă prefăcut.
– Of, băiete, multe mai ai de învăţat! Întâi, urşii negri se luptă de multă vreme cu Nălucile şi toate atacurile acestora asupra Văii Urşilor Negri s‑au terminat cu victoria supuşilor mei. Deci, ştiind cum luptă şi unii şi alţii, şi văzându‑vă şi pe voi luptând, ştiam cum s‑ar termina o luptă între voi şi urşii negri.
– Cum!?! – făcură cei trei. Ne‑ai văzut luptând cu Nălucile?!
Prinţul se făcu a nu‑i auzi.
– Iar cât priveşte fluierele, de bună seamă că urşii negri le‑ar şti mai bine păzite la ei, decât în mâinile voastre de copii.
Toţi trei ar fi avut câte ceva de spus, dar erau prea multe la care să te gândeşti. Desigur, părea urât că prinţul se uitase la lupta lor cu Nălucile fără să îi ajute, dar dacă te gândeşti că trebuia să‑i vadă cât de în stare sunt să apere fluierele, era de înţeles. Şi iar părea de înţeles ca urşii negri să vrea a lua fluierele celor nouă blesteme sub ocrotirea lor, spre a le feri de Năluci şi de alte asemenea făpturi. Dar se simţeau oarecum umiliţi de cuvintele piticului. Deşi lupta cu Nălucile le mai aducea fiori, mai ales noaptea, biruinţa pe care o câştigaseră şi, de ce să nu spunem drept, de asemenea şi laudele ostaşilor, îi făcuseră să se simtă adevăraţi eroi. Acum însă Prinţul Roland îi asemuia cu copiii piticilor şi cu alte mărunte vietăţi ale Pădurii. Era tare neplăcut!
Surdul fu primul care rupse tăcerea:
– Prinţe Roland! De vreme ce am venit la adevăruri, aş dori să ştiu şi eu ceva!
– Da, spuse piticul. Vrei să afli de ce tatăl tău a fost ucis de supuşii mei.
Surdul se poticni o clipă, în faţa felului atât de brutal de a vorbi al prinţului. Sau era o formă de sinceritate?
– Da, zise el. Asta vreau să aflu.
– Şi dacă nu, ce? – zise prinţul cu aroganţă.
Surdul simţi că se sufocă de furie în faţa acestui răspuns neruşinat. Din fericire, Dan îi sări într‑ajutor.
– Cred că e o neînţelegere. E vorba de prietenie aici şi de dorinţa unui prieten, nu de ameninţări sau alte asemenea lucruri!
Piticul ridică din umeri:
– Prietenie? Ce ţi‑e şi cu oamenii ăştia! Mergi cu ei două zile şi gata: „prietenie”! Ce să spun! Şi după alte două zile, au uitat şi de tine şi de „prietenia” cu tine. Prietenia înseamnă altceva…
Şi prinţul continuă să vorbească întruna, de parcă era Mitu însuşi. Dan îi făcu un semn de liniştire Surdului, care‑şi opri vorbele usturătoare ce‑i stăteau pe buze. O vreme merseră prin ploaia tot mai măruntă însoţiţi pe laturi de urşii negri, iar dinspre Prinţul Roland de un discurs ce nu se mai termina.
Totuşi, chiar şi cele mai lungi cuvântări au un capăt. Până la urmă şi piticul fu nevoit să se oprească din vorbit. Atunci, dând pinteni lui Steluţă, Dan înaintă până lângă prinţ şi, privindu‑l în ochi, îl întrebă:
– Totuşi, de ce a fost ucis tatăl Surdului?
Piticul plecă ochii în jos:
– Într‑un fel, a fost o greşeală. Şi din partea lui. A primit să păzească pe cineva care ne era duşman de moarte. El nu ştia, dar nici noi nu ştiam că nu ştie. Ne‑am atacat duşmanul, el l‑a apărat… Mai apoi am aflat că nu a vrut să fie de partea răului dar… Asta e! Dacă în viaţă nu deschizi bine ochii, te trezeşti că faci tot felul de fapte care îţi aduc necazuri, ori chiar sfârşitul. Îmi pare şi astăzi rău de el, căci am aflat mai apoi că era un om bun. Şi noi nu ucidem oameni buni niciodată. Dar, aşa cum am spus, dacă nu deschizi bine ochii…
Surdul plângea, fără suspine, dar şi fără fereală. Lacrimile îi curgeau din ochi pur şi simplu.
Piticul vorbea aproape în şoaptă:
– Vedeţi, aceasta este legea noastră, să luptăm cu răul. Şi nu ne putem opri uşor. De trei ori am distrus Turnul din pricina nemernicilor ascunşi în el. Nu aveam cum face altfel. Răbdasem deja mai multe zile, aşteptând ca cei ascunşi acolo să plece. Dar nu mai plecau! Şi n‑am avut ce face, decât să atacăm. Atunci acela a plecat. Era chiar unul dintre cei care au încercat să ducă fluierele către Ţinutul Negurilor. Şi trebuia ca fluierele să nu ajungă acolo. Dacă tatăl lui era în garda acelui netrebnic vrăjitor…
Dan şovăi o clipă, apoi grăi:
– Dar şi noi le ducem… – şi se opri.
Piticul dădu din cap:
– Desigur, şi voi le duceţi acolo, dar ca să le distrugeţi. Şi nici nu aveţi cum altfel, căci şi Ciocanul Zimbrului a ajuns la Castelul Negurilor.
– La Voievodul Crişan – completă Mitu, trăgând cu coada ochiului la Surdul.
Acesta, surd la toată discuţia, călărea îngândurat, fără a vedea ceva în jur.
– Hm! – făcu piticul. Nu se ştie dacă la voievod sau la cel din umbră.
– Cine e acesta? – întrebă plin de speranţă Mitu.
De această dată însă Prinţul Roland se întoarse iar la tăcerea lui încăpăţânată de mai înainte.
– Nu crezi că s‑ar cuveni să ştim? – spuse Dan.
Prinţul nu‑l băgă în seamă.
În faţă se ivi o râpă neagră, largă, deschisă înspre dreapta.
– Valea Nerei, spuse piticul, deşi n‑ar fi avut cum s‑o vadă din spatele lui Mitu.
Dintr‑un singur salt sări pe umerii unui uriaş urs negru din marginea drumului.
– Aici ne despărţim. V‑am dus cu bine până aici. Mergeţi la Fortul Nerei şi de acolo unde vă va lumina Dumnezeu. Eu însă v‑aş sfătui ca înainte de a trece în Derala să poposiţi măcar o vreme în Pământul Dacilor.
– Unde este acesta?
– De la Fortul Nerei în adâncul munţilor, zise piticul cu un zâmbet batjocoritor în colţul gurii.
Dan şi Mitu se priviră uimiţi, în vreme ce Surdul, oprit din mers, părea la fel de pierdut ca până atunci.
– A! – mai zise piticul. Şi pentru urşii mei, care şi‑au pierdut vremea pentru voi, trebuie ceva de mâncare.
– Desigur, spuse Dan, ducând mâna către desagi.
– Nu! – spuse piticul. Nu asemenea mâncare! Un cal!
– Un cal?!
– Da, calul lui Mitu!
Mitu, care coborâse deja de pe cal pentru a scoate mâncare din saci, simţi că se sufocă de mânie.
– Cum? – strigă el. Cum…
Dar nu mai apucă să spună nimic. Înainte ca urşii negri să iasă din umbra pădurii, Dan sărise de pe cal şi îl lovise atât de tare pe Mitu, că îl culcase la pământ. Apoi, dintr‑o singură mişcare a sabiei, reteză chingile şeii şi aceasta, cu tot cu desagii lui Mitu, se prăbuşi la pământ. Urşii ţâşneau deja către cal. Acesta sări în sus uimitor, parcă în zbor, dar şi urşii săreau deja. Două gheare puternice loviră calul în coapsă şi îl traseră la pământ. Într‑o clipă, cu toată zbaterea lui puternică – uimitor de puternică – calul avu capul zdrobit. O umbră adâncă şi mare izbucni din leşul calului, stăruind o clipă asupra drumului şi pierind apoi în depărtare, cu o viteză de necrezut.
– Ce‑i asta? – făcu Mitu, frecându‑şi capul.
Urşii târau deja între copaci leşul calului, iar piticul pieri în umbră odată cu ei, făcându‑le cu mâna, poate serios, poate în batjocură… Greu de ştiut cu el!
– O altă primejdie de moarte, din care tot Prinţul Roland ne‑a scăpat – spuse Surdul, cu un glas în care se amestecau tristeţea şi un fel de amărăciune.
– Să mergem, zise Dan, încălecând.
– Ţi‑e uşor să zici, începu Mitu.
Şi până la Fortul Nerei, care de altfel nu era departe, o ţinu doar într‑o văicăreală. Pe care, desigur, n‑o băgă nimeni în seamă.
<CAPITOLUL IV CAPITOLUL VI>