banner.jpg
PDF Print E-mail
De ce acest site ?

Pe scurt: PENTRU CĂ MERITĂ !

Am avut ocazia sa citesc aceasta carte acum aproape un an si jumatate, inainte sa vada "lumina tiparului". Am citit un fel de manuscris, care nu era inca versiunea finala, cu tot felul de note si sugestii pe margine (la care am mai adaugat si eu cateva, mai mult sau mai putin pertinente).

Nu mai citisem pana atunci un roman de cativa ani de zile. Avusesem cateva tentantive esuate, din eternul motiv al lipsei de timp/chef/rabdare/etc. . Deh, viata asta cu eternele ei false probleme si griji care nu-ti mai lasa sufletul deloc sa respire si sa se bucure putin.

Deci, am pus mana sa citesc, mai mult la rugamintile autorului, care vroia o parere sincera despre romanul la care lucra de cativa ani, nefiind foarte sigur daca este cazul sa il publice sau nu. Tin minte si acum ca manuscrisul era sub forma unor foi A4, destul de sifonate, care abia se mai tineau intr-o ordine oarecare. De obicei nu imi place sa citesc materiale aflate intr-o astfel de stare. E o fobie personala deprinsa din scoala. Daca am in fata o carte sau un caiet din care curg foi nelegate si mototolite pur si simplu mi se face negru in fata ochilor si incerc sa scap cat mai repede de respectivul malder, evident fara sa-l citesc.

Totusi, autorul astepta de la mine o parere pe care, din bun simt, nu o puteam emite chiar fara sa citesc deloc cartea, indiferent de starea in care se afla manuscrisul. Deci, mi-am propus sa citesc cateva capitole de la inceput si cateva din a doua treime pentru a-mi face o idee generala si cam atat. Totusi, ciudata chestie: dupa cateva ore, care trecusera fara sa-mi dau seama, depasisem deja jumatatea malderului de foi. M-am oprit pentru ca era deja cu mult trecut de miezul noptii iar a doua zi trebuia sa ma trezesc devreme. In noapte aceea am visat extrem de frumos, cum nu mai visasem de foarte multa vreme. Am visat lumea din carte, cu toate elementele ei, asa cum fusesera asimilate de sufletul meu. Regasisem in carte acea parte a copilariei si adolescentei mele pe care nu am apucat sa o traiesc, fiind nascut si crescut intre betoanele Bucurestiului. Mai exact, regasisem acea parte a copilariei mele de român pe care nu apucasem sau nu fusesem lasat sa o traiesc.

Dupa ce am terminat cartea, i-am zis autorului parerea mea: este un roman extraordinar, asa cum nu stiu sa se mai fi scris la noi, care poate sa reinvie in sufletul oricarui român acea cultura profunda, pe care o recunoastem cu toata fiinta noastra imediat ce o vedem, chiar daca multi au incercat pana acum sa ne-o ingroape. Dupa mine probabil ca i-au mai spus-o si altii, ceea ce a dus pana la urma la aparitia acestui excelent roman si in editie tiparita.

DAR, ca orice lucru bun facut in Romania zilelor noastre, nu este sustinut de nimeni dintre cei care ar avea puterea sa o faca.

Incercam noi sa facem acest lucru, plecand de la acest site care se doreste (si este) facut de un simplu "fan" al genului fantasy care se intampla sa il si cunoasca pe autor. Nadajduiesc ca, odata cu trecerea timpului, sa putem pune aici mai multe lucruri frumoase legate de lumea acestei carti, unele venite de la autor (daca va avea bunavointa sa ne bage in seama :) ), altele venite de la VOI, cei care ati citit cartea si doriti sa lasati aici o impresie, sugestie sau contributie personala.